Oldalak

2012. október 25., csütörtök

Megnyerte a Wizz a Malév hagyatékát - nem lesz új magyar légitársaság?

A Wizz Air bejelentette, hogy a Polgári Légiközlekedési Hatóság tájékoztatása szerint a légitársaságot jelölték ki, hogy Budapestről Antalyába, Isztambulba és Moszkvába repüljön. A jogok elnyerése az érintett országok közötti diplomáciai eljárások, illetve az illetékes orosz és török hatóságok jóváhagyását követően válik véglegessé.

A Wizz Air az újonnan kijelölt útvonalakra azonnal megkezdi a jegyértékesítést, amint a török és az orosz jóváhagyás megérkezik - olvasható a társaság közleményében.

Amikor nyáron megpályáztatta a Nemzetközi Közlekedési Hatóság a repülési jogokat, a Wizz Air négyre is benyújtotta igényét. A légitársaság vezérigazgatója már a Malév csődjét követően közölte, hogy a moszkvai, a kijevi, az isztambuli és a Tel-Aviv-i jogokat szeretnék megszerezni. Ezen országok közül Ukrajnában már korábban is jelen volt a Wizz Air helyi leányvállalatán keresztül. 

Szeptember elején a társaság arról tájékoztatott, hogy megkapta a Malév kijevi és tel-avivi repülési jogait, ennek köszönhetően pedig decembertől Budapestről járatokat indít a légitársaság a kijevi Zsuljani repülőtérre és a tel-avivi Ben Gurionra. Most ehhez csatlakozhatnak az orosz és a törökországi járatok Moszkva, Antalya és Isztambul felé.

Mint ismeretes, a légiközlekedés még nem liberalizált a világban, bár Európán belül szabadon indíthatnak járatokat a légitársaságok, viszont az EU-n kívüli országokkal bilaterális kormányközi megállapodások szabályozzák, hogy melyik légitársaság, hova, hány járatot indíthat. Ezekkel a repülési jogokkal a Malév rendelkezett, amelyek a légitársaság csődjét követően felszabadultak. 

Forrás: portfolio.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése