Oldalak

2011. március 9., szerda

Újra sztrájk ! Húsvétkor is sztrájkolnának a spanyol reptereken

Nem lesz könnyű eljutni Spanyolországba április és augusztus között a repterek privatizációja ellen tiltakozó repülőtéri dolgozók sztrájkja miatt.

A korábbi információkkal ellentétben a spanyol repülőtéri dolgozók összesen 22 napot terveznek sztrájkolni a fő turisztikai szezonban, április és augusztus között, később meghatározandó napokon.

A cél, hogy minél nagyobb fájdalmat okozzanak, így a tervek szerint Húsvétkor is megnehezítik a légiforgalmat.
Az ok a madridi és barcelonai reptereket is üzemeltető állami vállalat tervezett privatizációja, amiből 30 milliárd euró bevételt remél a spanyol állam. Decemberben jelentették be, hogy részlegesen privatizálnák a repülőtereket üzemeltető állami AENA nevű társaságot, illetve a helyi Szerencsejáték Rt-t hogy csökkentsék a nyomasztó államadósságot.

A tervek szerint 49 százalék kerülhet magánkézbe az ország repülőtéri és kiszolgáló üzletágából, ahol bel- és külföldi befektetőkre egyaránt számítanak.
"Nem akarunk magasabb fizetést, vagy jobb munkakörülményeket, csak meg akarjuk tartani az állásunkat" - áll a három szakszervezet közös közleményében.

A Reuters emlékeztet, hogy a légiirányítók decemberi sztrájkja óriási káoszt okozott, s végül a hadsereget is be kellett vetni a légiirányítás biztosítására. A légiirányítók és a pilóták nagy része nem tagja az érintett szakszervezeteknek.

A privatizáció első körében egy sor légiforgalom ellenőrző tornyot adnának el, amelyek iránt a spanyol építőipari cég, a Ferrovial és a NATS brit légiforgalmi kiszolgáló közösen érdeklődik.
A második körben a két legnagyobb spanyol reptér, a madridi és barcelonai eladása következne, a tervek szerint még 2012 első felében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése