Oldalak

2011. március 10., csütörtök

Újabb amerikai repülőterek kaptak engedélyt járatok indítására Kubába

A Kubával szembeni mérsékelt nyitás újabb jeleként az amerikai kormányzat további egyesült államokbeli repülőtérnek adott engedélyt arra, hogy közvetlen charter járatokat indítsanak a kommunista vezetésű karibi szigetországba.

Az amerikai vám- és határőrizeti parancsnokság (CBP) kedden közölte, hogy további nyolc repülőtér indíthat ilyen járatokat Kubába, illetve fogadhat onnan érkező charter gépeket. Korábban ilyen engedéllyel csak Miami, New York és Los Angeles repülőterei rendelkeztek. Barack Obama amerikai elnök januárban már jelezte, hogy bővítik a kubai charter járatokat indító, fogadó repülőterek körét. Az elnök közölte azt is, hogy bizonyos lakossági csoportok számára enyhítik a kubai utazásokat sújtó korlátozásokat.

Az Egyesült Államok 1962-ben vezetett be gazdasági embargót Kubával szemben, hogy megdöntse annak az 1959-es forradalom után alakult kommunista kormányát. A korlátozó intézkedések miatt az amerikaiak többsége nem utazhat a Floridától 145 kilométerre fekvő szigetországba. Akik mégis megtehetik, csakis charter járatokon repülhetnek, mert menetrend szerinti járatok továbbra sem üzemelnek.

Obama korábban közölte, hogy szeretné átalakítani a kubai-amerikai kapcsolatokat, és feloldotta a kubai származású amerikaiak szigetországi utazásaira, illetve a pénzküldeményekre vonatkozó korlátozásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése