Oldalak

2010. augusztus 26., csütörtök

Repülés helyett romantikus hajóút – miért éri meg jobban?


Aki fél a repüléstől, nem szereti a reptéri várakozást, a biztonsági ellenőrzéseket, a csomagok körüli felhajtást, vagy csak egyszerűen szeretne valami újat kipróbálni, annak érdemes visszatérnie a klasszikusabb utazási formához: a hajózáshoz. Törökország és Görögország is elérhető hajóval, ami már önmagában egy egyedülálló nyaralás lehet.
A repülés nem mindenkinek kedves. Fapados.hu Persze gyors, hatékony, de hiányzik belőle az a romantika, amelyet a régi idők utazásai nyújtottak. Ráadásul igen nehézkessé vált mostanság: télen ott volt a megveszekedett havazás, tavasszal az átláthatatlan vulkáni hamu, az egyre embertelenebb biztonsági előírások pedig nem nevezhetően igazán romantikusnak. Pedig ennek nem feltétlenül kell így lennie. Képzeljük csak el, hogy csomagjainkkal – akárhány és akármekkora bőrönddel, korlátok nélkül – beülünk a kocsiba és egy kis vezetés után meg is érkezünk. Az irány Görögország és Törökország, de a hely egy velencei (vagy akár egy horvátországi) kikötő, ahonnan aztán sehova máshova nem kell cipekednünk, annak ellenére, hogy a nyaralásunk alatt több várost és több nevezetességet írhatunk a „látottak” listájára, mint bármilyen repülő út esetén. Elég vonzó ajánlat, nem igaz?
A titokhoz persze tudni kell, hogy a Földközi-tenger hajózási útvonalak szempontjából három részre oszlik. A tenger nyugati része a francia Riviérát, a spanyol tengerpart felsőbb részeit (pl. a Costa Brávát, Barcelonát) és Szicíliát foglalja magában. A déli része Észak-Afrika partjait érinti (Gibraltárt, Marokkót, Algériát, Tunéziát, Líbiát és Egyiptomot); a keleti részhez pedig Olaszország észak-keleti része, valamint Törökország és Görögország tartozik. Magyarországról ez a legutóbbi a legkönnyebben elérhető útvonal, amely Velencéből indul, és tömve van érdekesnél érdekesebb látnivalókkal. A Görögország és a görög szigetek felé tartó hajóúton láthatjuk az Olympia romjait, amely nem csak az olimpiai játékok szent kerülete, de a görögök nemzeti szentélye is. Megnézhetjük Santorini sziget krátere köré épült kék-fehér fővárosát Firát, a buzgó éjszakai életéről híres Mykonos szigetet, Pireusznál kiszállva megtekinthetjük Athént, és végül Korfu szigetét is. De arra is van lehetőség, hogy a török Izmírig vagy az igazi kozmopolita Isztambulig felutazzunk, ahol aztán bőven akad látni való, hiszen a török főváros a világ negyedik legnagyobb városa.
A Magyarországon működő hajótársaságok közül a legjelentősebb a Royal Caribbean, amelynek a hajói jelenleg a legnagyobbak a világon, ők is – mint a legtöbb Görögországba tartó társaság – Velencéből futnak ki a Splendour of the Sea fantázia nevű hajóval, amellyel egy fent említett, 7 napos görög út már 140 000 forinttól elérhető. A Splendour ugyan nem a hajótársaság legújabb hajója, de kényelemes kabinokkal, és egy fantasztikus 18 lyukú golfpályával várja az utazókat. A Splendour ráadásul remek a gyerekek számára is, hiszen extenzív, egész hétre feladatokat kínáló gyerekprogram működik a hajón „Adventures Ocean” néven, és van a hajón csoportos és egyéni bébiszitter szolgálat is.
A Costa Cruises ugyancsak kínál utakat Görögország felé. Náluk 180 00 forintért (ez külső kabin ár) a Costa Serenán utazhatunk egészen Isztambulig. A hajó olasz tulajdonú, de a görög mitológia a jellemző dekoráció, felhőkből leereszkedő hiányosan öltözött istenekkel. A Serena a SPA-jaról híres, ami az egyik legjobb a Földközi-tengeren, érdemes mindenkinek kipróbálnia, ráadásul a szalonnak van férfiakra kialakított programja is. A Serena ennek ellenére a családosok hajója a mindenféle remek gyermek kedvezmények miatt, a Crusie critics weboldal szerint a hajó nagyon népszerű az olasz nagycsaládosok körében. Azért akkor sem kell megijednünk, ha nem rajongunk a fedélzeten rohangáló gyerekekért, felnőtteknek elkülönített területek is akadnak a hajón, bár nem mindig sikerül betartani az előírásokat, azért van esélyünk a pihenésre.
A Costának van egy másik görög útja is, amely a szigetekre visz egészen Rodoszig. Ez az út a társaság Costa Fortuna hajóján történik, és a részvételi díj már 109 000 forint/főtől elérhető. A Costa Fortunának az az érdekessége, hogy a hajót ugyanaz a Joe Farcus tervezte, amelyik a híres (vagy inkább hírhedt?) Carnival hajók neon színű, játékosan szeszélyes berendezéséért felelős. A Fortuna valamivel visszafogottabbra és elegánsabbra sikerült, noha az utazónak így is meglepetésben lesz része, mert a hajó eltér a hagyományos óceánjáróktól, mind a bútorok színében vagy szövetében.
fapados.hu
A Costa és a RC mellett az MSC Cruise hajóiról sem szabad megfeledkeznünk. Ez a társaság ugyancsak olasz, és Görögország felé az MSC Armonia elnevezésű hajó fedélzetén kínál utakat kb. 220 000 forinttól. Ez a hajó nem rég lett felújítva és szintén főleg családosoknak ajánlott, de szeptembertől a MSC Cruise is ajánl alternatívát, mégpedig nem mást, mint az MSC Magnificát, amely a társaság legújabb hajója, amely egészen Isztambulig vinné az utasokat. Erre a hajóra még nincsenek konkrét árak (ajánlatot már lehet kérni a Vistánál és a Chemol Travelnél), de megéri a várakozást, mert a hajó a kialakításában már vetekedik a Royal Caribbean legújabb óriásaival. A Magnificán a szobák többnyire teraszosak és a tengerre néznek, emellett a hajón van jó néhány sportpálya, öt étterem, kaszinók és egy 1 200 férőhelyes színház is. A három medence egyikének mozgatható teteje van, hogy rossz időjárás esetén is használni lehessen és a gyerekeknek annyi a program, hogy akár a hét minden napját más elfoglaltsággal tölthetik.
Amint láthatjuk, akad bőven választék és a kisebb társaságok, nem kevésbé izgalmas útjait itt fel sem soroltuk. A kínálat évről évre bővül, nekünk mindössze arra kell rászánni magunkat, hogy a rámpára lépjünk, csalódni biztosan nem fogunk.
Krisztina O'Brien

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése