Oldalak

2010. augusztus 25., szerda

Leminősítés

A Ferihegy az unió hatóságai által a hónap (augusztus) elején történt leminősítése nem marad válaszintézkedések nélkül az uniós repülőterek részéről.
Jóllehet, a jelenlegi uniós gyakorlat alapján minden tagállam saját hatáskörben dönt arról, milyen intézkedéseket alkalmaz a Budapestről érkező járatok utasainak ellenőrzése során. A csehek Prága Ruzyne repterén úgy döntöttek, hogy óvatosabban kezelik a Toldi Miklós országából érkező átszálló utasokat.
A CSA, cseh légitársaság tájékoztatása szerint a Ruzyne-i repülőtéri hatóság unión kívüli járatként kezeli a Budapestről érkező járatokat. Ez vonatkozik mind a Malévre, mind a CSA-ra. Az átszálló utasok beszállókártyája kap egy zöld stemplit. A beszállókártyát Prágában a kiszállásnál is ellenőrizhetik. A beszállókártyák alapján két busszal viszik a géptől az utasokat a terminál épülethez. Csomagjaikkal együtt újra ellenőrzik az átszálló utasokat. A szankciók érintik a vámmentes üzletben történő vásárlást is. Minden vásárlás a budapesti „duty free” üzletekben EU-n kívüli vásárlásnak minősül és nem engedélyezett átszálló járatokon.
Vigasz, hogy a point-to-point Prágáig közlekedő utasok normál beszállókártyát kapnak.
Mint ismeretes a Budapest Airportot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) július utolsó előtti hétvégéjén értesítette, hogy elvérzett az EU június eleji repülésbiztonsági vizsgálatán. Ettől fogva a legnagyobb magyar nemzetközi repülőtérről érkező átszálló utasok uinón kívüli utasként kezelendők. Ez alapján, repülőterek saját hatáskörébe utalva ugyan, de ismételt biztonsági ellenőrzéseken kell az utasoknak keresztül mennie. Az intézkedések a Ferihegy forgalmának 10 százalékát érintik. Az ügy nyilvánosságra kerülésekor Márton Attila, légügyekért felelős miniszteri biztos elmondta: a biztonságos minősítés visszaszerzése 6-12 hetet vehet igénybe.
forrás: turizmusonline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése