Oldalak

2012. április 20., péntek

Olcsóbb kollektív szerződéssel spórolna az Austrian

Egy regionális leányvállalata kollektív szerződését alkalmazná a jövőben az Austrian Airlines, hogy csökkentse a személyzeti kiadásokat - döntött csütörtökön a Lufthansa veszteséges osztrák leányvállalatának felügyelőtanácsa.

Az Astrian formailag a Tyrolean Airlineshoz helyezné át légi közlekedését, hogy a munkáltatói szempontból akár 25 százalékkal kedvezőbb kollektív szerződés léphessen életbe a légi személyzet foglalkoztatására.

A légitársaság a korábbi közlések szerint a kiadások évi 45 millió eurós csökkenését várja a - július elején hatályossá váló - átalakítástól, ami egy 220 millió eurós szanálási program része. A társaság üzemi szintű vesztesége tavaly 62 millió euró volt.

Az ügyfelek számára nem változik semmi - hangsúlyozta Jaan Albrecht vezérigazgató. Az Austrian továbbra is Austrian marad, a társaság 77 repülőgépből álló flottája továbbra is 130 célállomásra repül - fogalmaztak a társaság közleményében.

Mint írták, a pilóták és utaskísérők fizetése és munkakörülményei szintén nem változnak, a megtakarítást a szolgálati idő után járó fizetésemelés rendszerének átalakításától várja az Austrian.

A szakszervezet előzőleg elutasította az Austrian saját kollektív szerződésének átalakítását és nem egyezett bele a Tyrolean munkajogi kereteinek átvételébe sem.

Az üzemi tanács szerint tömegesen hagyhatják el pilóták az Austriant, a 600 pilótának akár a fele is távozhat. A vállalat nem tart az érdekképviseleti szervezet által kilátásba helyezett felmondásoktól. Stefan Lauer, a felügyelőtanács elnöke március közepén azt mondta: nem aggódik a pilóták állítólagos tömeges távozása miatt, mert már tettek lépéseket arra, hogy pótolják őket, ha szükségessé válik.

Az AUA évek óta veszteséggel működik, és a vártnál lényegesen lassabban javult a helyzet azóta is, hogy a Lufthansa 2009-ben átvette az osztrák légitársaságot.
 
Forrás: turizmus.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése