Oldalak

2015. január 7., szerda

Líbia összes légitársaságát kitiltották az EU légteréből

Az Európai Bizottság decemberben jelentette be, hogy a Líbia földrajzi határain belül működő légitársaságok egyike sem használhatja az Európai Unió légterét.

Air Libya (Forrás: airbus.com)
Líbia 2014-ben érte el a 2011 óta tartó zavargások és törvénykerülések csúcspontját, mely a légitársaságokra is kihat. Az európai közlekedési biztos, Violeta Bulc szerint Líbia polgári légiközlekedési hatósága nem képes teljesíteni a nemzetközi repülési biztonsági előírásokat.
Violeta Bulc hozzátette, hogy a kitiltás fellebbezhetetlen, de nem végleges: az EU hajlandó segíteni az ország légiközlekedési ágazatán, amint a helyzet azt lehetővé teszi. De mivel a Bizottság fő célja az utasok biztonságának garantálása, a jelenlegi körülmények között a döntés nem képezheti tárgyalás alapját.
A tiltólistára így hét líbiai légitársaság került fel, többek között az Air Libya, a Libyan Airlines és az Afriqiyah Airways.

Líbia kitiltásával az Európai Unió légi biztonsági listáján már 21 ország 310 légitársasága szerepel. A legtöbb esetben ezekből az országokból egyetlen légiközlekedési vállalat gépe sem repülhet az EU légkörébe.
A listán ázsiai és afrikai országok is sorakoznak, az ok legtöbbször a politikai zavargások. Ilyen például Afganisztán, a Kongói Köztársaság, illetve a Kongói Demokratikus Köztársaság, Indonézia, Nepál, Szudán, a Fülöp-szigetek és Zambia. Bár utóbbi három ország Mozambikkal együtt a közelmúltban szigorította a légiközlekedési biztonsági szabályokat, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy az EU visszavonja a korlátozást.

Forrás: Tourism-Review, turizmusonline.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése