Oldalak

2012. január 28., szombat

Újabb légitársasági csőd: Spanair

A Spanair spanyol légitársaság fizetésképtelenség miatt pénteken késő este törölte helyi és nemzetközi járatait.
A becslések szerint 22.000 utas érintett az összesen közel 220 járat törlésében, akik jelenleg is alternatív megoldásokat keresnek utazásukra, illetve további információkat várnak, hogyan kaphatják vissza befizetett pénzüket.

A nol.hu –n megjelent cikk szerint: „A Spanair utolsó  kétségbeesett tárgyalásai a Qatar Airways illetékeseivel péntek este végződtek eredménytelenül. Ez tűnt az utolsó reménynek, hogy a katalán kormány és a barcelonai városvezetés - mint a Spanair többségi tulajdonosa - megoldást találjon a légitársaság pénzügyi gondjaira. A katari társaság a mentőberuházástól végül azért állt el, mert tartott attól, hogy az Európai Unió a későbbiekben visszafizetteti mindazokat a pénzügyi támogatásokat, amelyeket a Spanair a katalán és a barcelonai kormányzattól, mint közintézményektől kapott életbentartásához. (Lásd a Malév ügyében hozott brüsszeli döntést.)”
A már megszűnt – egyébként 1986-ban alapított - légitársaság ellen a spanyol kormány eljárást indított, mivel a légitársaság hirtelen megszűnő tevékenységével megsérti az ország légügyi előírásait, nyilatkozta Ana Pastor, fejlesztési miniszter.
 
A Spanair már akkor meglévő pénzügyi gondjait csak súlyosbította az a 2008 –ban történt baleset, amelyben 154 utas halt meg és amely Spanyolország elmúlt 25 évének legsúlyosabb légi szerencsétlensége volt. A baleset a JK5022 –es járattal történt, mely Madridból a Kanári szigetekre indult, de lecsúszott a kifutópályáról és kigyulladt. 
 
2010 –ben a Spanair, amely Spanyolország 4. legnagyobb légitársasága volt, 115 millió EUR üzemi veszteséget jelentett. A katalán kormány és egyes magén befektetők által nyújtott finanszírozásnak köszönhetően akkor túlélte a krízist. 
 
A Brüsszelben székelő ELFAA (European Low Fares Airline Association) nyilatkozata szerint mindazon tagjai, amelyeknek a Spanair által üzemeltetett útvonalon járatai közlekednek, speciális kedvezményes díjtételekkel igyekeznek segítséget nyújtani a Spanair csődje miatt várakozni kényszerülő utasoknak. A fapados légitársaságokat összefogó szervezet - melynek a Ryanair és az Easyjet is tagja – tájékoztatása szerint a speciális ajánlatokat a társaságok a szabad helyeik függvényében biztosítják.

A Ryanair speciális 49 EUR –s egyirányú díjtételt ajánl a Spanair utasainak 2012. február 12. –ig. Az Easyjet 50 EUR –s speciális árat kínál a Barcelona – Berlin útvonalon utazóknak. A Vueling és az Iberia szintén az utasok segítségére sietett.
A jelenleg kialakult helyzetet nem könnyíti meg az Iberia pilóták január 30.- ra tervezett sztrájkja sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése