Oldalak

2011. október 11., kedd

Légiforgalmi káosz Németországban

Nehéz időszak elé nézhetnek a Németországba repülők a héten; sztrájkra készülnek a légiirányítók - számolt bea DW-World.de internetes hírportál kedden.

A munkabeszüntetés akár már szerdától kezdődhet, amennyiben a pénteki, negyedik és utolsó egyeztetéseken sem sikerült a feleknek megegyezniük. A sztrájkhoz csatlakozhatnak a földi kiszolgálás dolgozói is. Tíz repülőtér - köztük Frankfurt és München - érintett a munkabeszüntetésben.

Legutóbb múlt pénteken tárgyaltak a szakszervezetek és a légi irányítást ellátó munkaadó, a DFS, megállapodásra a fizetésemeléssel, új kollektív szerződéssel és a munkakörülmények javításával kapcsolatban azonban nem jutottak.

A szakszervezet GdF közlése szerint a fő gond nem is annyira a fizetések esetleges alacsony mértéke, hanem a meghosszabbított szolgálati idő volt. Ezzel szemben a munkaadó a fizetések körüli viták elsődlegességét emelte ki.

A földi kiszolgálók haragját az EU váltotta ki a földi kiszolgálást még jobban versenyhelyzetbe hozó tervével, mely a szakszervezetek szerint alacsonyabb fizetéseket eredményezne.

A sztrájk felvetése nem mostanában történt: már június óta érlelődött. Amennyiben sor kerül rá, példátlan méretű munkabeszüntetésnek lehetünk tanúi. Ugyanakkor tervek szerint a német kormány is igyekszik tenni valamit a közlekedési káosz elkerülése érdekében. A kormány szerdán ülne le a felekkel tárgyalni.

Forrás: turizmusonline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése