Oldalak

2012. július 4., szerda

Drive-in check-in Amsterdamban

A repülőterek zsúfoltsága különösen a nyári turisztikai főszezonban jelentős probléma, melynek megoldására a világon mindenütt megoldásokat keresnek.

Újszerű megoldással rukkolt elő ennek megoldására az amszterdami Schiphol repülőtér, amely kísérleti jelleggel „drive-in check-in” szolgáltatást vezetett be legnagyobb parkolójában 2012. július 1-jétől.

Az autós és utasai a parkolóban lévő jegy- és poggyászkezelő pultoknál becsekkolnak, és a beszállókártyával a kezükben, igénybe véve az ingyenes minibusz transzfert a repülőtér indulási oldalán, egyből mehetnek az útlevél és a biztonsági ellenőrzésre. Az új szolgáltatást egyelőre a legnagyobb holland repülős utazásokat szervező tour operator, az ARKEFLY utasai vehetik igénybe a tervek szerint szeptember 30-ig. Az első tapasztalatok nagyon kedvezőek és a szolgáltatás után komolyan érdeklődnek a többi különjárati üzemeltetők, sőt a menetrendszerű járatok is.

A Schiphol Park and Travel cég az új szolgáltatást Premium Parkingnak nevezte el. A művelet akkor hajtható biztonságosan végre, ha legalább 90 perccel indulás előtt, már a kocsival beparkoltak és a parkolói jegykezelésben vannak az utasok. A kisbuszok rugalmas menetrenddel, az indulási idők és az utaslétszám függvényében indulnak a terminál épületbe. A kísérőket a parkoló épületében fogadják, de a Terminálba már nem tudják elszállítani. A holland Királyi Vámhivatal szolgálatot ad a parkingban, így a poggyászok hatósági ellenőrzése, a schengeni egyezményen kívüli országokba utazóknak is, megoldott.

A cég azt tervezi, hogy néhány hónap múlva a kezdeti tapasztalatok hasznosítása után, ugyanezt a szolgáltatást visszafelé is elvégzi, tehát az érkező utasokat kiszállítja a parkolóba és kihozza a poggyászokat is, ahol szintén a vámhivatali ellenőrzés után átvehetik. Azt már az eddigiek alapján is meg lehetett állapítani, hogy érdemes volt a parkolókat kibővíteni, mert többen a gyorsabb becsekkolás miatt veszik azt igénybe.

Forrás: turizmusonline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése