Oldalak

2011. április 20., szerda

Megszakított felszállás Ferihegyen

2011.04.19-én a Bluebird Cargo Boeing 737-es cargo repülőgépe megszakította a Ferihegy 31L futópályáról történő felszállást. Információink szerint a repülőgép személyzete már nagy sebességnél kényszerült fékezésre. A repülőgépet sikerült a C (Charlie) gurulóútig lefékezni és ott rendben elhagyta a futópályát. Hivatalos információ nincs a történtekről.

Beszámolók alapján az egyik szárnyból szivárgott (vagy inkább ömlött?) az üzemanyag a hajtóműre. A Toronyban szolgálatot teljesítő légiforgalmi irányító szerencsére észlelte a problémát - hogy a gép füstcsíkot húz maga után - és azonnal utasította a gép személyzetét a felszállás megszakítására. Talán ennek köszönhető, hogy nem történt komolyabb baj. A repülőgép az ACE hangárban elvégzett nagyjavítást követő berepülésre indult volna.
További információkért és képekért katt ide.
 
forrás: airportal.hu

Tovább bővítenék a légiutasok jogait

Sikeresnek tartja az európai légiutasok jogait biztosító uniós jogszabályokat a közlekedési biztos. Diim Kallas közleményében előrevetíti a jogérvényesítés további erősítését, ennek érdekében a bizottság jövőre javaslatot tesz az irányelvek erősítésére. A testület által kiadott elemzések szerint az elmúlt években nem csökkent a késő járatok száma, és hatalmas különbség van az egyes tagállamokban kiszabható büntetések között.

Az Európai Bizottság hétfőn egy sor rövid távú intézkedést jelentett be, ezek között szerepel a nemzeti polgári légiközlekedési hatóságok hálózata jogköreinek erősítése – tájékoztat az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Ez még idén várható, csakúgy, mint az év végére tervezett vezérelvek elfogadása a hátrányos helyzetűek utazási jogairól. Brüsszel szerint fontos, hogy az új elvek még a 2012-es londoni paralimpia előtt hatályba léphessenek. A rövid távú intézkedések között várható még ez évben egy új panaszfórum felállítása, és egy – a mostaninál hatékonyabb – tájékoztató rendszer kiépítése az ipar és az utasok számára. Az Európai Bizottság az idén nyilvános konzultációt indít a légi utasok jogait lefektető uniós jogszabály felülvizsgálatáról. A konzultáció eredményétől függetlenül a testület jövőre javaslatot is tesz a 261/2004-es rendelet módosítására. Brüsszel górcső alá veszi a járatkésések és kimaradások esetén az utasokat megillető jogokat, és az elveszett poggyász, a menetrend-változás, valamint a távolmaradó utasok esetén követendő intézkedéseket is. A konzultációt és a felülvizsgálatot egy teljes körű hatáselemzés is kíséri majd. A testület által kiadott munkaanyagból kiderül, az elmúlt években nem csökkent az európai repülőterekről fel-, illetve az azokra leszálló járatok esetében a késések száma, a beérkezett panaszok száma viszont 2007 és 2009 között fokozatosan, 41 ezerről 33 ezerre mérséklődött. A bizottság kiemelte, hatalmas eltérések figyelhetők meg a tagországok között a légitársaságokra kiszabható büntetésekben. Míg Romániában, Bulgáriában, Észtországban és Lettországban 1000 eurónál nem kell többet fizetniük a renitens cégeknek, addig a legtöbb országban az egymillió euró fölötti bírság sem elképzelhetetlen. Ebben a tekintetben Magyarország a listavezető: a legsúlyosabb bírság a 7 millió eurót is elérheti. A jövőre induló felülvizsgálat során a bizottság felmérné a légitársaságok megbízhatóságát váratlan körülmények esetén, a díjvisszatérítések arányát, a hatékony panaszkezelést, az utasok mielőbbi útnak indításának gyakorlatát kimaradó járat esetén, az elveszett poggyászokkal kapcsolatos intézkedéseket, és a hirtelen menetrendváltozást követő intézkedéseket.

forrás: turizmus.com

2011. április 18., hétfő

Rejtett kamerák a frankfurti reptér női vécéjében

Letartóztatták a frankfurti repülőtér egyik alkalmazottját, aki a női vécékben rejtett kamerákkal leste meg a hölgyeket.

Az ötven éves, reptéri sofőrként dolgozó férfi a reptéri parkoló közelében két wc fülkébe is telepített felvevőkészüléket, a vécépapír guriga takarásába. A kamerákat mozgásérzékelő hozta működésbe, mikor valaki belépett a vécébe. A képeket a szerkezet egy számítógépre töltötte fel. A közel három hétig tartó kukkolás során több ezer nőről készülhetett felvétel, miközben a vécét használja. A rendőrség április elején fülelte le a férfit, egy nőnek köszönhetően, aki felfedezte az egyik kamerát mikor egy új tekercs vécépapírért nyúlt, írja a Tourexpi. Mikor a rendőrség átnézte a felvételeket, videót talált a férfiről is, miközben elhelyezi a kamerákat. A repteret üzemeltető Fraport azonnali hatállyal elbocsátotta az alkalmazottat, aki beismerte tettét. A rendőrség jelenleg azt vizsgálja, hogy a férfi közzétette-e a felvételeket.

2011. április 2., szombat

A Southwest Airlines járata egy lyukkal a törzsén landolt

A Southwest Airlines 812-es járatán egy nagy lyukat fedeztek föl, miután kényszerleszállást végzett Yumában, egy arizonai katonai bázison péntek este. Egy utas elmondása alapján kb. 1 m hosszú és kb. 30 cm széles lyuk keletkezett a Boeing 737-es törzsén.

A fénykép egy utastól származik, aki részletesen leírta az eseményeket Twitter oldalán. Az utas, Shawna MalviniRedden több fényképet is közzétett Twitter oldalán, többek között egyet az egyik pilótáról.
A Flightaware.com szerint a gép 1 perc alatt 16.000 lábnyit süllyedt és néhány utas állítólag elájult, az oxigén hiánya miatt a nyomás hirtelen lecsökkenésekor. Jelentős kár keletkezett, de szerencsére csak egy légiutas kísérő sérült meg.

A CNN szerint az FAA egy csapatot küld a yumai bázisra, hogy kivizsgálják az esetet.
A Southwest Airlinesnak nem ez az első hasonló balesete, 2009-ben egy másik Boeing 737-esnek kellett kényszerleszállnia, akkor egy futball labdányi méretű rés keletkezett. Ez az eset váltotta ki, hogy az egész flottában a Boeing 737-eseket széleskörű vizsgálatnak vessék alá.

Mielőtt pánik törne ki és mindenki gyors vonatjegy vásárlásba kezdene, jusson eszükbe, hogy az 1 méteres lyuk ellenére a gép egyben maradt és a repülő személyzetnek hála, biztonságban szállhatott le.