Oldalak

2010. július 30., péntek

Fapadosok versenye: a Germanwings győzött!

A "Mobil in Deutschland e.V." elnevezésű közlekedési szervezet által készített felmérésben a Germanwings első helyezést ért el. A szervezet hét nagy diszkont légitársaságot, valamint a Lufthansát értékelte meghatározott kritériumok alapján. Fapados.hu
A héten közzétett adatok szerint a Germanwings magasan túlszárnyalta vetélytársait: az Air Berlint, Condort, Easyjetet, Pegasust, Tuifly-t, a Ryanairt, de még a Lufthansat is. A német diszkont légitársaság kiemelten jó eredményeket ért el az alábbi kategóriákban: ár, ülőhelyek közötti távolság, pontosság, törzsutas program és a foglalási rendszer. A győztes Germanwings összesen 55 pontot, a második helyezett 50, a bronzérmes légitársaság pedig 43 pontot szerzett.
A légitársaságokat 14 kategóriában pontozták. Az értékelés során döntő szempont volt a jegyfoglalás valós végső összege (az adó, illeték, és a poggyászt is beleértve) valamint, hogy a gyermekek kapnak-e árengedményt. Ezek mellett vizsgálták a hetenet induló járatok számát, az épp aktuális akciókat, a járattörlés, illetve módosítás költségeit, a túlsúly díját, hogy lehet-e ülőhelyet foglalni, a flotta életkorát, a járatok pontosságát és a törzsutas programot, de azt is, hogy egy jegy megvásárlásához hányszor kell klikkelni. A tesztfoglalás árát értékelő kategóriában maximum 16, a többi kategóriában maximálisan 4 pontot érhettek el a légitársaságok.
Az Easyjet és a Ryanair meglepően olcsó jegyeket kínálnak Európán belül, azonban a teszt készítői szerint ügyelni kell a rejtett költségekre: úgy mint a kártyás vásárlásért felszámított díjakra, a jegyek kinyomtatásárét felszámított tételre, vagy a különösen drága, fedélzeten kapható árukra. Mindkét légitársaságot elsősorban kézipoggyásszal, rövid utakra célszerű választani, ekkor ugyanis különösen kedvező jegyárakat tudnak nyújtani. A többi társaság valamivel drágább jegyárakkal operál, azonban 20 kg-ig ingyenes poggyászfeladást biztosítanak.
"Érdemes a mellékköltségeket is összehasonlítani, hiszen sokszor az igen kedvezőnek tűnő meghirdetett ár nem tükrözi a valóságot. Mélyebb áttekinthetőségre lenne szükség, ahogyan az Európai Unió egyik rendelete is előírja. A felmérés nyertese, a Germanwings bebizonyította, hogy egy légitársaság képes átlátható módon is működni" - nyilatkozták a felmérés szervezői.
A versenyben második helyen az Air Berlin, harmadikon a Tuifly végzett, az utoló helyre a Ryanair került.

2010. július 27., kedd

Lejárt a hajtogatós térképek kora?

Önnek van GPS-e?

Neki van, és használja, de nem tudom, hogy megéri-e?
Ha manapság szabadságra megyünk, a jó öreg hajtogatós térképet egyre kevésbé visszük magunkkal,annál inkább elterjedt a navigációs készülékek és az internetes útvonaltervezők használata.Amint azt a legújabb német piackutatás eredménye is igazolta, az utazóknak már csak egyharmada használ klasszikus térképet és negyedük útikönyvet, ezzel szemben az utazók fele (48 %)már navigációs rendszerben, 41 %-uk pedig online útvonaltervezőben bízik.
A mobiltelefonokon található programokat a megkérdezetteknek már 5 %-a használja rendszeresen, a 30 év alattiak között pedig már minden nyolcadik fiatal.
A hagyományos térképekkel szemben a modern eszközöknek az az előnye,hogy a legaktuálisabb állapotot mutatják és sok esetben a dugókat és lezárt útvonalakat is ki tudják kerülni.
Mi a véleménye erről? Ön mivel tervez, navigál? Katt ide a válaszért!

A brit felsőház előtt a vulkáni hamu

A brit felsőház uniós albizottsága hétfőn vizsgálja az áprilisi vulkáni hamufelhő okozta válságot.
A brit Lordok Háza hétfőn kérdezi ki a brit kormányt az európai légtér hamufelhő miatti lezárása felől illetve, hogy a kompenzációra vonatkozó uniós szabályozás nem ró-e túlzott terhet a légitársaságokra.
Az O’Cathain bárónő által elnökölt vita során megvitatják, hogy a légtérzárlat nem volt-e eltúlzott, valamint hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség megállapítson-e egy egységes biztonsági szintet a vulkáni hamu koncentrációjára vonatkozóan.
Légitársaságok, mint a British Airways, Virgin Atlantic illetve Ryanair meglehetősen kritikusak voltak a nekik több millió fontba kerülő légtérzárlattal kapcsolatban.
A bizottság megvizsgálja továbbá, hogy az utasok kárpótlását előíró uniós szabályok nem túlzóak-e a légiközlekedés teljes leállása esetáben. Szintén górcső alá veszik, az áprilishoz hasonló forgatókönyv esetén milyen egységes szállítási hálózat pótolhatja a kieső légi forgalmat.
forrás:Turizmus Online

2010. július 21., szerda

Sztrájk


A francia légi irányítók tervezett sztrájkja miatt szerdán újabb járatokat kell törölni.Párizsba utazók folyamatosan figyeljék a repülőtér és a légitársaságok honlapját.
Az Air France-Malév közös déli járatát, amelyik a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre érkezik, illetve onnan indul, már törölték. Ugyancsak törölték a menetrendből az easyJet légitársaság reggel érkező és induló párizsi járatát is, amelyik Orlyra közlekedik.

2010. július 20., kedd

Poggyász panaszok

Ha a poggyász megsérül, lemarad, később jön, elvész vagy megsemmisül,
az utasnak mihamarabb írásban kell panaszával a légi társasághoz fordulnia.
Amennyiben feladott poggyászban keletkezett kár, az utasnak 7 napon belül kell írásban benyújtania panaszát, a poggyász késése esetén 21 napon belül, mindkét esetben attól a naptól számítva, amikor a poggyászt az utas rendelkezésére bocsátották.
Ezt teszik vele????

Ezért is fontos, hogy kössünk porgyászbiztosítást, ami Utasbiztosítás is.
Akik nem fizetnek biztosítást, mert az kidobott pénz, azok rosszul, nagyon rosszul is járhatnak. Mi az utazók, az utasbiztosítással kapcsolatban leginkább a poggyászbiztosítást tartjuk lényegesnek.
A bekövetkezett károkat elemezve viszont az látszik, hogy az orvosi költségek megtérítése sokkal nagyobb jelentőséggel bír, hiszen amíg egy poggyászkár legrosszabb esetben is csak pár százezer forint veszteséget jelent, egy komolyabb kórházi kezelés, műtét akár a tízmilliós nagyságrendet is elérheti.
Mindezzel együtt biztosításkötés előtt érdemes tájékozódni a poggyászbiztosítás részleteiről is. Nyilván az egyik legfontosabb szempont, hogy a biztosító milyen limitig hajlandó megtéríteni a károkat, és ezen belül maximum milyen értékű tárgyakra. Lényeges továbbá, hogy a nyaralás ma már elengedhetetlen kellékei,
a fényképezőgép és/vagy videokamera biztosítható-e. Speciális utazások esetében
(pl. síelés, búvárkodás, kerékpártúra) pedig az lehet szempont a választáskor,
hogy a biztosító a sporteszközeinkre egyáltalán vállal-e kockázatot, és ha igen,
milyen mértékben és feltételekkel.
Vannak olyan biztosítók (pl.: Európa Biztosító Rt.), hogy amennyiben a Biztosított a légi, illetve hajózási társasággal vagy ezek képviseletével külföldre történő kiutazása (oda út) során útipoggyászát a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest késve kapja kézhez, a Biztosító EMAVIP EMA+ EMA
6-12 óra időtartam közötti késés esetén összesen (Ft) 12.500 12.500 12.500
12-24 óra időtartam közötti késés esetén összesen (Ft) 25.000 25.000 25.000
24-48 óra időtartam közötti késés esetén összesen (Ft) 75.000 75.000 25.000
48 óra időtartamot meghaladó késés esetén összesen (Ft) 100.000 75.000 25.000
összeghatárig megtéríti a Biztosítottnak ezen időtartam alatt elengedhetetlenül szükséges és indokolt tisztálkodószerek, higiéniás eszközök beszerzésének költségeit eredeti számla alapján, ha részére a fuvarozó kártérítést nem nyújtott.
Amennyiben a poggyász végleg nem kerül elő, a poggyászkésedelemre kifizetett kártérítés a poggyászbiztosítási összeget terheli.
A poggyász késedelmét a Biztosított a fuvarozó felé történő bejelentéssel egyidejűleg köteles a Biztosítónak jelezni.
A késés időtartamáról a légi, illetve hajózási társaságtól, vagy azok képviseletétől írásbeli igazolás szükséges.

2010. július 15., csütörtök

Poggyász, kézipoggyász

Mi a különbség, mire számíthatunk? A gyógyszert hova tegyük?
A légitársaság max. 20 kg regisztrált poggyászt engedélyez utasonként és egy legfeljebb 5 kg-os kézipoggyászt,
melynek maximálisan 55x20x40cm-es méretekkel kell rendelkeznie. Biztonsági okokból az utasok kézipoggyásza csak a székük alatt
vagy a székük feletti poggyásztartó rekeszekben lehet elhelyezve. Amennyiben az Ön poggyászának súlya meghaladja
az engedélyezett értéket, a túlsúlyért fizetnie kell a repülőtéren, a regisztráció során.
Pár éve új szabályzat lépett érvénybe a kézipoggyász tartalmát illetően, mely minden Európai Unió
területén repülő utasra vonatkozik. Az utasok csak kis mennyiségű folyadékot, gélt és aeroszolt
(maximum 100 ml-es tartályban) szállíthatnak táskájukban. Ezen termékek csomagolása is eleget kell tegyen a speciális követelményeknek.
Ez minden Európai Unió területén felszálló utasra vonatkozik. A csomagtéri poggyászra vonatkozó szabályok változatlanok maradnak.
Az új szabályzat folyadékokra – pl. ivóvízre és üdítőitalokra – érvényes, ugyanakkor gélekre, kenőcsökre
tonikokra és aeroszolokra is kiterjed. Ide tartozik a fogkrém, a borotválkozó krém, a hajgél, az ajakápoló és az arckrém
A következő szabályok érvényesek a kézipoggyászban szállított folyadékokra:

1. Folyadékot csupán 100 ml-es vagy ennél kisebb tartályban szállíthat;
2. Szállíthat egynél több tégelyt (üvegcsét) abban az esetben, ha ezek beleférnek egy átlátszó műanyagzacskóba;
3. A műanyagzacskó űrtartalma nem haladhatja meg az 1 litert;
4. Minden utas csupán egy ilyen műanyagzacskót szállíthat;
5. Az átlátszó műanyagzacskó újrazárható kell legyen (bármilyen zacskó, mely kinyitás után könnyen újrazárható
- ez lehet villámzárral ellátott, zsineges, madzaggal lezárt vagy akár egy csomóra kötött zacskó, feltéve, hogy bárki által könnyen kinyitható);
Két kivétel van érvényben:
* a repülés ideje alatt igényelt csecsemő-tápszer;
* a repülés ideje alatt igényelt gyógyszer.

Továbbra is engedélyezett az adómentes termékek vásárlása útlevél-ellenőrzés után az európai reptereken
és az európai légitársaságok repülőin. Azokat a folyadékokat és géleket, amelyeket a reptéren vagy a repülőn vásárolt,
szükség esetén becsomagolják és lepecsételik a boltban vagy a fedélzeten. Ezen pecsét 24 óráig érvényes.
A tárgyak külön-külön történő felmutatása.

Biztonsági ellenőrzéskor a folyadékokat külön kell bemutatni. Az átlátszó műanyagzacskó lezárt és könnyen újrazárható kell legyen
Biztonsági ellenőrzéskor szükséges külön-külön felmutatni a kabátot, felöltőt és a nagyobb elektromos felszereléseket – pld.
laptopot – is.

2010. július 13., kedd

A Wizz Air lehet az új Malév?

A légiközlekedési piac átrendeződésére és 2012-től az ágazat érdemi bővülésére számít Váradi József, Wizz Air vezérigazgatója, aki szerint cége a Malév életképes alternatívája lehet.
A fennállásának 6. évét éppen júniusban ünneplő fapados.hu légitársaság vezérigazgatója az MTI-nek elismerte, hogy jelenleg nehéz helyzetben van az ágazat, de a fejlődési potenciált optimistán ítélte meg. Úgy vélte: jelentős növekedési lehetőség előtt áll a régió ma még marginális légiközlekedési piaca, és példaként említette: míg a nyugat-európai lakosság 30-35 százaléka évente legalább egyszer repülőre ül, addig a magyaroknak alig 10 százaléka. Ahogy azonban a gazdasági mutatók javulnak, úgy emelkedik a lakossági elkölthető jövedelem, és egyre többen fognak repülni - mondta.
Váradi József emlékeztetett rá, hogy sok minden megváltozott az elmúlt években a piacon a diszkont cégek megjelenésével. Példaként hozta, hogy a lengyel utasforgalom több mint 50 százalékát tavaly már az alacsony költséggel üzemelő társaságok adták. A következő néhány évben pedig a rövid, 2-3 órás utaknál a diszkont cégek további, jelentős térhódítására és domináns piaci jelenlétére számít. Az iparágat is sújtó válság mellett az euró gyengesége sem kedvez az európai társaságoknak, mivel több jelentősebb költségelemet, például az üzemanyagot dollár alapon számolják el, fizetik. Rontják a kilátásokat az európai költségvetési megszorítások, amelyek lassítják a kilábalást, és amelyek miatt a Wizz Air is kissé visszavette idei előrejelzését, ám a 2010-ben várt 20 százalékos utasszám növekedés így is jelentős.
Váradi József szerint jövőre már várható némi gazdasági élénkülés Európában, de csak 2012-től lehet érzékelhető a fellendülés a gazdaságban és a légi közlekedésben egyaránt. A negatív hatások ellenére a Wizz Air a válság idején is növelni tudta árbevételét és robusztus növekedést tudott felmutatni az utaslétszámban is. Ez Váradi József szerint a cég növekedési stratégiájának köszönhető.
Azt mondta: a válság piaci lehetőségeket is teremtett, amelyeket a Wizz Air igyekezett gyorsan kihasználni. Ezért úgy vélte: bármi is történik a Malévvel, a Wizz Air be tudná tölteni az általa hagyott piaci űr nagy részét. A Malév magyarországi utasainak száma alig érte el tavaly a 2 milliót, a Wizz Air fapados.hu az idén 1,2 millió utassal számol, néhány év alatt tehát elérheti a Malév nagyságrendjét az utasszámban - érvelt. Váradi József korábban sem rejtette véka alá, hogy ellenzi a Malév visszaállamosítását, ezért az ügyelet ellen Brüsszelben is szót emeltek, a vezérigazgató szerint nem egyedüli légitársaságként. fapados.hu
"A Malév eddig is folyamatos támogatásra szorult, most még rosszabb a helyzet, mert finanszírozása nem a magánszféra terhére, hanem az adófizetők zsebére történik" - mondta. Hozzátette: innentől kezdve néhány befektető problémája helyett ez újra az ország problémájává vált, és úgy vélte: a támogatás az európai normákkal is ellenkezik.
A Wizz Air Hungary Kft. árbevétele az elmúlt üzleti évben 135 milliárd forint volt, 27 százalékkal több, mint az előző évben. Azzal számolnak, hogy a budapesti utasok száma az idén eléri az 1,2 milliót, 20 százalékkal nő 2009-hez képest.

2010. július 8., csütörtök

Indul a hamuradar tesztelése az EasyJet-nél

Az izlandi Eyjafjöll gleccservulkán hamufelhője miatt elrendelt légtérzárlat, illetve az annak nyomán a légiközlekedésben keletkezett óriási veszteség megelőzésére az EsayJet angol légitársaság repülőgépeire megkezdték a hamutartalmú felhőket is érzékelő AVOID radarok felszerelését. Ezzel szinte egy időben a légi forgalmat irányító EuroControl az egész földrészre egyesítette az észlelés, a mérés, az értékelés, a jelentés és a tájékoztatás rendszerét.

Az AVOID-ot (Airborne Vulcanic Object Identifier Detector - vulkáni anyagokat azonosító fedélzeti jelzőműszer) a norvégiai NILU repülési kutató intézetben Fred Prata irányításával dolgozták ki. A www.nilu.com honlapon található leírás alapján lényege, hogy az infravörös rezgéstartományban működve a vulkáni hamu porszerű szemcséiről is visszaverődnek a radarhullámok. Az 1500-15 000 méteres magasság között lebegő vulkáni anyagok jellegét, irányát és helyzetét ennek alapján - a már használatos időjárás- és akadályjelző TECAS radarokéhoz hasonlóan - egy monitoron 100 kilométeres távolságig különböző színekkel tüntetik fel.

A különleges radarokkal - maga az AVOID rövidítés azt jelenti, hogy kikerülni, elkerülni - elsőként az EasyJet A-340-es Airbusait látják el, amelyek a rövidebb sarkvidéki, ám vulkán közeli utakon repülnek a Távol-Keletre. Egyelőre tucatnyi gép kap ilyen extra műszert. A légtérzárlat miatt a társaság 28 087 utasát nem tudta időben elszállítani, ami 215 000 fontos veszteséget okozott neki. A repülőgépek testét, hajtóműveit, ablakait veszélyes mértékben csak az érdes és még forró vulkáni anyagok rongálhatják meg, illetve hevíthetik fel. A vulkáni felhőkből kikerülő, lehűlő gépek hajtóműveit eddig minden esetben újra tudták indítani. Ám a még messzire sodródott, ritkuló és lehűlő hamupor is okozhat hajtómű-leállást, mert a turbinalapátok a súrlódásától kissé felmelegednek, amit a védőberendezések tűzveszélyként értékelnek, és leállítják a gázturbinát. Az AVOID-dal még az ilyenek esetek is kikerülhetők. (MTI)