Oldalak

2010. május 31., hétfő

Nyaralódesztinációkkal bővül a Germanwings menetrendje

A Germanwings az aktuális nyári és a 2010/2011-es téli menetrendben is kedvez a déli nyaralóhelyekre vágyódó utasainak.

A magas létszámú foglalások miatt a fapados légitársaság 2010. július közepétől megemeli a Köln/Bonnból Palma de Mallorcára közlekedő járatai számát. Azon utasok pedig, akik már most tervezik téli nyaralásukat, akár már ma is lefoglalhatják repülőjegyüket a Kanári-szigetekre tartó járatokra.

Mallorca a Germanwings egyik legnépszerűbb nyári célállomása. A magas létszámú foglalások miatt a fapados légitársaság július közepétől a már meglévő négy szombati járat mellett elindítja újabb, ötödik járatát is.

A Germanwings 2010/2011-es téli menetrendje szerint Köln/Bonnból már a Kanári-szigetekre, Teneriffára és Gran Canariára is el lehet utazni. A 2010. novemberének első hetében induló járatokra már most foglalhatók jegyek.

A Germanwing Las Palmas-ba szombatonként 8:40 órakor, Teneriffa-ra, Sur Reina Sofia-ba pedig vasárnaponként 8 órakor indítja majd járatait.
forrás: turizmus online

Rendkívüli állapot Guatemalán vulkánkitörés miatt, repülési tilalom

Rendkívüli állapotot hirdettek ki pénteken Guatemala két megyéjében, mert jelentősen erősödött a közép-amerikai ország déli részén található Pacaya vulkán tevékenysége. A tűzhányó hamuja eljutott a fővárosba is, emiatt ott nem közlekedhet egyetlen repülőjárat sem.
A vulkánkitörés idején nyoma veszett négy embernek: három gyerek tűnt el, illetve egy újságíró, aki filmre akarta venni a természeti jelenséget. A tűzhányó hamuja eljutott a fővárosba, kis szikladarabkák is hullottak Guatemalavárosra, az utcákat fekete homoklepel borítja. A fővárosi repülőtéren nem közlekedhet egyetlen repülőjárat sem. A légiforgalmi hatóság szóvivője elmondta, hogy a kifutópályáját beborította a hamu, emiatt használhatatlanná vált. A 2552 méter magas Pacaya szerdán kezdett el füstölni, lávát, hamut kilövellni magából. Tevékenysége csütörtökön tovább erősödött: a hamufelhő másfél kilométeres magasságot is elér a kráter felett. A térségben 1600 embernek kellett elhagynia otthonát, 600-an közülük ideiglenes menedékhelyekre mentek. A Pacaya a hatvanas évek óta aktív, de 1998 óta nem fordult elő, hogy beborította volna a környéket hamuval, vagy kőzáport zúdított volna rá. Guatemalában 288 vulkán van. (MTI)
Budapesti járatok is érintettek a British Airways-sztrájkban
A British Airways utaskísérőinek sztrájkja miatt London és Budapest között a napi négy járat helyett csak kettő fog közlekedni hétfőtől péntekig - közölte Náray Vilmos, a légitársaság magyarországi sajtószóvivője vasárnap az MTI-vel. A British Airways 13 ezer légi utaskísérõjébõl 12 ezret képviselő Unite szakszervezet június 3-áig hirdette meg az újabb sztrájkot.
Azokat az utasokat, akiknek foglalásuk van, arra kérik, indulás előtt a www.britishairways.com oldalon ellenőrizzék, hogy a járatuk indul-e. Akik olyan gépre foglaltak helyet, amelyet nem tudnak a menetrend szerint üzemeltetni, azoknak helyét a British Airways más járataira vagy más légitársaságok járataira átfoglalják. Ha az utas nem akar másik járattal repülni, visszakapja a jegyének árát. (MTI)

Útlevél nélkül utazhatnak az uniós állampolgárok Szerbiába

A szerb kormány pénteken úgy döntött, hogy az Európai Unió (EU) tagországai, valamint Svájc, Norvégia és Izland állampolgárai útlevél nélkül, érvényes személyi igazolvány birtokában is Szerbia területére léphetnek.
A gesztus további bizonyítéka annak, hogy Szerbia elkötelezett híve az EU-integráció elmélyítésének - értékelte a lépést Ivica Dacic szerb belügyminiszter az ülés előtt.
December közepe óta szerb állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Európai Unió országaiba. Az AFP úgy tudja, hogy a könnyítés nyáron lép életbe. A francia hírügynökség emlékeztet rá, hogy Szerbia április közepén egyszer már engedélyezte az EU-országok állampolgárainak, hogy személyi igazolvánnyal keresztülutazzanak az országon. (MTI)

Kártérítés a légitársaságoknak

Európai légitársaságok közösen szeretnének kártérítést a repülési tilalomért
Az EasyJet más európai légitársaságokkal karöltve közös keresetben készül kártérítést követelni az izlandi vulkánkitörés kapcsán felmerült rendkívüli költségekért.
A légitársaságok érvelése szerint a repülési tilalom miatti járatkiesések és az ebből eredő költségek miatt semmit nem tehetnek, de az utasok külön ellátásával kapcsolatban felmerült kiadásokért szeretnének kompenzációt.
Az EasyJet vezetője a hétvégén azt közölte, hogy más légitársaságokkal együtt - és nemcsak a fapados szektorból - készítik elő a benyújtandó keresetet, hogy az európai repülési felügyeletet a repülési tilalom következményeinek kiegyenlítésére kényszerítsék. Ugyanakkor közelebbről nem nevezte meg azokat a társaságokat, amelyek részt vesznek az akcióban.
A német Focus magazin ágazati forrásokra hivatkozva éppen a hétvégén közölt adatokat a 23 német nemzetközi repülőtér áprilisi forgalmáról. A jelentés szerint a hónapban a német nemzetközi repülőtereken kiszolgált utasok száma 12,4 millió volt, 2,5 millióval, 16,7 százalékkal alacsonyabb, mint márciusban.
A légi teherszállítás növekedése is megtorpant az év negyedik hónapjában: az elsõ negyedévben átlagosan mért 24,1 százalékos növekedési ütem 16,5 százalékra lassult. (MTI)

2010. május 30., vasárnap

Vulkáni hamu: rugalmasabb szabályok a légi közlekedésben

Új iránymutatásokkal állt elő az Európai Bizottság, a kontinens légi forgalmának biztonságáért felelős Eurocontrol és az Európai Légiközlekedési Biztonsági Ügynökség (EASA) arra az esetre, ha az izlandi vulkáni hamu ismét bonyodalmakat okozna.
Ezek – a Bizottság közleménye szerint – segíteni fognak abban, hogy ha a vulkáni hamu ismét elérné Európát, akkor minimalizálhassák a légtérzárat (elkerülve ezzel egy általános légtérzár elrendelését – a szerk.). A tervek között szerepel még egy olyan válságközpont vagy -cella felállítása (EACCC) is, amely rendkívüli légi események idején a hatékonyabb koordinációt segítené elő. A vulkáni hamu koncentrációja alapján (a jelenlegi három helyett) négy légi biztonsági övezetet hoznának létre: a fehér zónában szabad lenne a közlekedés, a pirosban (amelyben már némi vulkáni hamu megjelent) az EASA döntene arról, hogy fel lehet-e szállni. A szürke zónában az EASA két olyan megközelítést javasol, melyek bizonyos körülmények közepette lehetővé teszik a repülést, a fekete zónában pedig a vulkáni hamu magas koncentrációja miatt tilos lenne felszállni. A fenti négy közül a szürke az új zóna. Ebben az esetben a légi közlekedés ellenőrzéséért felelős helyi szerveknek nagyobb terük lesz majd arra, hogy eldöntsék: engedélyezik-e a gépek felszállását vagy sem. Az EASA közleménye szerint – melyet a Reuters idézett – a közös intézkedések nagyobb rugalmasságot biztosítanak majd a tagállamoknak a légterük kezelésében, és miközben biztosítják a biztonság legmagasabb szintjét, arra törekednek, hogy minél kisebb zavar álljon be a légi közlekedésben.

Siim Kallas közlekedési biztos az iránymutatások előterjesztésekor úgy vélekedett: azok nagy előrelépést jelentenek a légi társaságokat és a légi utasokat is érintő természeti katasztrófák hatásainak csökkentésében. Szerinte az efféle lépések segíthetnek abban, hogy fenntartható megoldást találjanak az ilyen és ehhez hasonló válsághelyzetek kezelésére.

Az EUobserver szerint az iránymutatásokat éppen azon a napon hozták nyilvánosságra, amikor Peter Ramsauer német közlekedési miniszter éles kirohanást intézett Brüsszel ellen, amiért az szerinte nem kezelte megfelelően a vulkáni hamu okozta krízis következményeit, és helytelen prioritási listát követett. Szerinte olyan EU-szabályozásra van szükség, mint az Egységes Európai Égbolt (amely a légi közlekedési szabályok harmonizálását célozza), és olyan egységes nemzetközi szabályok kialakítására kellene törekedni, melyeket a vulkáni hamu megjelenésekor lehetne alkalmazni. A német miniszter ez utóbbival arra utalt, hogy míg az európai gépeknek a vulkán kitörésekor adott esetben mindig nagy kerülőt kellett tenniük, addig az amerikai légitársaságok maguk dönthettek arról, hogy kerülnek-e vagy éppenséggel átrepülnek a hamufelhőn. (Bruxinfo)

Air France A-380

Hamu biztonság

Új iránymutatásokkal állt elő az Európai Bizottság, a kontinens légi forgalmának biztonságáért felelős Eurocontrol és az Európai Légiközlekedési Biztonsági Ügynökség (EASA) arra az esetre, ha az izlandi vulkáni hamu ismét bonyodalmakat okozna.
Ezek segíteni fognak abban, hogy ha a vulkáni hamu ismét elérné Európát,
akkor minimalizálhassák a légtérzárat.

Heathrow bővítés

A londoni Heathrow repülõteret üzemeltetõ cég ejtette bõvítési terveit, miután az új brit kormány kihátrált a beruházás mögül.

A világ legjobb légitársasága

Megválasztották a világ legjobb légitársaságát!
Mitől jó egy légitársaság, és ki mondja azt meg?
Én szívesen elmennék pár hónapra légitársaság tesztelőnek! Jönne velem?
Az érdekes az, hogy nincs az első tízben sem európai, sem amerikai légitársaság.
Az Asiana Airlines lett a világ legjobb légitársasága a 10 hónapi tartó Skytrax-felmérésben, amelyben összességében 100 ország csaknem 18 millió utasa vett részt.

Malév utazási csomag

A Malév utazási csomag akciót hirdet, 54 900 forintért utazhatunk Várnába és a jegyen, kívül ezért 4 éj szállást is kapunk reggelivel.
Külön díjat számít fel a Ryanair az interneten foglalt repülőjegyért, ha bankkártyával fizetünk. Méghozzá nem is keveset. A karlsruhei szövetségi bíróság döntése most kimondta: a Ryanair nem számíthat fel külön díjat a kártyás fizetésért, amíg nem teszi lehetővé, hogy ügyfelei ingyen fizethessenek egy széles körben elérhető módon.

Wizz árcsökkentés

Wizz is csökkentette a nyári járatok árait, igaz, hogy nem a teljes
nyári időszakra, csak a közelebbi dátumokra. A bulgáriai Burgaszba sok
időpontra lehet 6 ezer forintos jegyet találni, s Mallorca is
megcsíphető márt 11-14 ezer forintért, a visszaúti jeggyel együtt pedig
25 ezer forint alá került az ár, ami a nyaralójáratok esetében
kifejezetten kedvezőnek mondható.